Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bizarný svet: Planéta pri pulzujúcej hviezde
Zdielať na

Bizarný svet: Planéta pri pulzujúcej hviezde

Zdroj: Horúca obria planéta pri materskej hviezde (ESA)

Vedcom zo španielskeho Inštitútu vesmírnych vied sa podarilo objaviť doteraz nevídanú slnečnú sústavu. Našli totiž planétu, ktorá obieha v tesnej blízkosti nezvyčajnej hviezdy - správa sa ako gigantický balón.

Objavená planéta obieha okolo hviezd s názvom WASP-33. Je od nás vzdialená 378 svetelných rokov a nachádza sa v súhvezdí Andromeda. Je horúcejšia a asi 1,5-krát hmotnejšia ako naše Slnko. Podstatnejšie však je, že sa správa trochu zvláštne - radiálne pulzuje. To znamená, že sa neustále nafukuje a sfukuje ako balón. Navyše, pulzuje ešte aj podobne, ako keď sa pozemské oceány deformujú pod vplyvom Mesiaca. Je to teda niečo ako efekt prílivu a odlivu.

Španielski vedci zistili, že okolo tejto čudnej hviezdy obieha veľká planéta. Je asi štyrikrát väčšia ako Jupiter. Okolo hviezdy však lieta šialenou rýchlosťou. Jeden obeh, teda vlastne jeden rok, jej trvá len 1,2 nášho dňa. To naznačuje, že je veľmi blízko pri hviezde. Podľa výpočtov ešte bližšie (asi 20-krát) ako Merkúr, ktorý je najbližšou planétou nášho Slnka. To znamená, že sa musí vyložene kúpať v pekelnom žiarení pulzujúcej hviezdy.

Vedci predpokladajú, že práve táto nezvyčajná blízkosť obrovskej planéty má na svedomí pulzovanie hviezdy. Tak, ako na Zemi Mesiac spôsobuje príliv a odliv, tak tam planéta spôsobuje deformácie hviezdy. Zatiaľ je to teória, ale ak je to naozaj tak, je to prvý pozorovaný úkaz takéhoto typu.